- penerimaan buah nanas ikut spesifikasi (biasanya nanas bewarna kekuningan)
- pastikan pengupasan nanas tiada mata nanas yang tertinggal
- proses memasak
- pengisian
- pembotolan
- pelabelan
INDEKS | DESKRIPSI INDEKS KEMATANGAN NANAS MORIS | DITERIMA OLEH ‘Q’ |
1 | KESELURUHAN MATA BERWARNA HIJAU TUA KEBIRUAN BERKILAT Belum matang Isi sangat pejal dan masam Belum boleh dituai | |
2 | KESELURUHAN MATA BERWARNA HIJAU TUA BERKILAT DENGAN SEDIKIT KUNING DI ANTARA MATA DIBAHAGIAN PANGKAL BUAH Peringkat pecah masak-buah matang Isi pejal dan kemasaman Belum sesuai dimakan segar Sesuai diekport melalui laut | |
3 | KESELURUHAN MATA BERWARNA HIJAU TUA DENGAN 1-2 MATA DIBAHAGIAN PANGKAL BUAH BEWARNA HIJAU KEKUNINGAN Buah matang Isi rangup dan kemasaman Boleh dimakan segar tetapi belum enak dimakan Sesuai dieksport melalui laut dan udara | |
4 | LEBIH KURANG 25% MATA DIBAHAGIAN PANGKAL BUAH BEWARNA KUNING Buah mulai masak Isi rangup dan masam manis Boleh dimakan segar Sesuai dieksport melalui udara | |
5 | LEBIH KURANG 50% MATA BEWARNA KUNING JINGGA Buah masak Isi mampung, berjus, manis dan harum. Baik untuk dimakan segar. Sesuai dieksport melalui udara | |
6 | LEBIH 75% MATA BERWARNA KUNING JINGGA Buah masak Isi mampung, berjus, manis dan harum. Baik untuk dimakan segar. Tidak sesuai dieksport melalui udara | |
7 | KESELURUHAN MATA BERWARNA KUNING JINGGA Buah ranum Isi lembik, terlalu berjus dan masam manis Masih boleh dimakan segar Tidak sesuai dieksport melalui udara | |
No comments:
Post a Comment