Voting

Tuesday, April 14, 2009

JEM NANAS AGROMAS


JEM NANAS AGROMAS

Pemprosesan jem nanas :
  • penerimaan buah nanas ikut spesifikasi (biasanya nanas bewarna kekuningan)
  • pastikan pengupasan nanas tiada mata nanas yang tertinggal
  • proses memasak
  • pengisian
  • pembotolan
  • pelabelan

 

INDEKS

 

DESKRIPSI INDEKS KEMATANGAN NANAS MORIS

 

DITERIMA

OLEH ‘Q’

 

1

KESELURUHAN MATA BERWARNA HIJAU TUA KEBIRUAN BERKILAT

Belum matang

Isi sangat pejal dan masam

Belum boleh dituai

 

 

2

KESELURUHAN MATA BERWARNA HIJAU TUA BERKILAT DENGAN SEDIKIT KUNING DI ANTARA MATA DIBAHAGIAN PANGKAL BUAH

Peringkat pecah masak-buah matang

Isi pejal dan kemasaman

Belum sesuai dimakan segar

Sesuai diekport melalui laut

 

 

3

KESELURUHAN MATA BERWARNA HIJAU TUA DENGAN 1-2 MATA DIBAHAGIAN PANGKAL BUAH BEWARNA HIJAU KEKUNINGAN

Buah matang

Isi rangup dan kemasaman

Boleh dimakan segar tetapi belum enak dimakan

Sesuai dieksport melalui laut dan udara

 

 

4

LEBIH KURANG 25% MATA DIBAHAGIAN PANGKAL BUAH BEWARNA KUNING

Buah mulai masak

Isi rangup dan masam manis

Boleh dimakan segar

Sesuai dieksport melalui udara

 

 

5

LEBIH KURANG 50% MATA BEWARNA KUNING JINGGA

Buah masak

Isi mampung, berjus, manis dan harum.

Baik untuk dimakan segar.

Sesuai dieksport melalui udara

*                    

 

6

LEBIH 75% MATA BERWARNA KUNING JINGGA

Buah masak

Isi mampung, berjus, manis dan harum.

Baik untuk dimakan segar.

Tidak sesuai dieksport melalui udara

*                    

 

7

KESELURUHAN MATA BERWARNA KUNING JINGGA

Buah ranum

Isi lembik, terlalu berjus dan masam manis

Masih boleh dimakan segar

Tidak sesuai dieksport melalui udara

*                    



Yang penting tiada 'body' lain dalam jem ini...selalunya syarikat swasta menggunakan perasa dan pewarna tiruan tetapi JEM NANAS AGROMAS 100% original....layari www.fama .gov.my

No comments:

Post a Comment